Новини / NewsСтатистика

1584 пам’ятки нанесено на карту України

Файл:Ukr-пам'ятки2.JPGУкраїнські вікіпедисти за підтримки європейських колег працюють над створенням карти України з нанесеними на неї пам’ятками. Для цього списки пам’яток, які “Вікімедіа Україна” отримала від обласних управлінь культури і, частково, з інтернет-сайтів міських та обласних рад, доповнюються географічними координатами, що вказують точне місце розташування пам’ятки. В більшості випадків такі координати учасники проекту шукають самостійсно за допомогою проектів Google-map або Wikimapia. Щоденно робот аналізує списки пам’яток, і  пам’ятки, для яких координати вже проставлені, наносить на карту у формі зелених кружечків з логотипом Тулсервера – допоміжного сервера, що підтримується Фондом “Вікімедіа” для статистичних і аналітичних підрахунків.

На даний момент найкраще представлені Київ та Одеса – вікіпедисти з цих двох міст виявилися найактивнішими і змогли проставити координати для більшості пам’яток у своїх містах. Захід України поки що представлений лише поодинокими точками у Львові, Кам’янці-Подільському, центр – у Жмеринці і Козятині, а південь – в Євпаторії і Судаку.

Втім, найближчим часом учаники проекту планують охопити всю території України від Сяну до Дону.  А для того, щоб ваш рідний куточок був представлений на карті пам’яток якнайкраще, запрошуємо Вас долучитися до проекту, що ведеться на сторінці української Вікіпедії “Вікіпедія:Проект:Вікі любить пам’ятки“.  Для порівняння зазначимо, що сусідня Білорусь має 451 пам’ятку з координатами, Польща – 6 155, Нідерланди – 61 440.

Росіяни поки що не займаються подібним проектом, тому за інформацією тулсервера найближчою до Москви пам’яткою є руїни замка в білоруському містечку Сураж,  а до Петербурга – портові склади в естонському Кренгольмі.

4 thoughts on “1584 пам’ятки нанесено на карту України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *