ПереможціРезультати

Найкраще фото Луганської області

Свято-Миколаївський кафедральний собор в Алчевську, © В'ячеслав Скриль
Свято-Миколаївський кафедральний собор в Алчевську, © В’ячеслав Скриль, CC-BY-SA 4.0

У номінації «Найкраще фото Луганської області» перемогла фотографія Свято-Миколаївського кафедрального собору (м. Алчевськ), автором якої є В’ячеслав Скриль (Владимир Рар).

Історія храму почалась на початку XIX століття у селищі Василівка, яке тепер входить до складу міста Алчевська. Як свідчать архівні матеріали, у 1808 році було збудовано невелику однопрестольну церкву на честь шанованого загалом святого Миколая Чудотворця. Великий дзвін та бічні престоли було добудовано в час активної діяльності засновника сусіднього поселення, відомого українського промисловця, підприємця і банкіра, мецената Олексія Алчевського, який з 1879 року керував справами й у Василівці.

Після революції діяльність церкви було дискредитовано радянською владою. У 1935 році Свято-Миколаївський храм було зачинено, купол та дзвіниця знесені. У спотвореній будівлі відкрили молочарню. А на початку війни церква стала прифронтовим шпиталем.

Під час німецької окупації, після 20 років занепаду, церква знов відкрилася для парафіян і після війни продовжувала діяти у напівлегальному статусі.

На початку 1990-х років завдяки благочинним коштам було зведено новий купол, відбудовано дзвіницю. Свою третю сотню літ храм розпочав в статусі центрального храму Алчевського благочинного округу УПЦ МП.

Використано інформацію з офіційного сайту собору.

One thought on “Найкраще фото Луганської області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *